Vetement Chaussure chaussure femme vetement chaussures femme lunette de soleil oakley Taschen nike free run femme lunette de soleil adidas yeezy puma chaussure Chaussure asics adidas superstar chaussure new balance schmuck adidas femme nike air force Chaussure adidas chaussures de sport chaussure converse

Sposób aplikacji

SPOSÓB UŻYCIA OSŁONEK

Etap I: Namaczanie

  • osłonki należy moczyć w 10-15% roztworze soli przez okres 15 minut w temperaturze 20 ± 5°C, w przypadku osłonek wiankowych temperatura roztworu powinna wynosić 25 ± 5°C,
  • w przypadku osłonek marszczonych czas moczenia należy wydłużyć o około 5 minut,
  • w przypadku osłonek typu RTU i osłonek jadalnych namaczanie należy pominąć,
  • w czasie namaczania cała osłonka powinna znajdować się w wodzie.

Etap II: Napełnianie

  • osłonki mogą być napełniane przy użyciu maszyn dostosowanych do wymogów technologicznych sugerowanych przez FABIOS (nadziewarki ręczne i automatyczne),
  • należy pamiętać o tym, aby stosować zalecane przepełnienia w zależności o typu i kalibru osłonki.

Etap III: Klipsowanie lub wiązanie

  • osłonki FABIOS nadają się do klipsowania na automatach,
  • preferowane są automaty do klipsowania osłonek kolagenowych,
  • grubość klipsa powinna być odpowiednio dobrana,
  • osłonka może być ręcznie wiązana.

Etap IV: Obróbka termiczna

  • w przypadku osłonek typu FG, FC maksymalna temperatura w procesie parzenia wynosi 75°C, w procesie wędzenia - 90°C,
  • w przypadku osłonek typu FGR, FGL maksymalna temperatura obróbki zimnym dymem wynosi 40°C

Etap V: Schładzanie lub leżakowanie

  • po zakończeniu procesu parzenia lub wędzenia, wędliny powinny zostać natychmiast schłodzone,
  • chłodzenie powinno doprowadzić do uzyskania optymalne dla wyrobu temperatury,
  • w przypadku osłonki FGR i FGL obrabianych zimnym dymem konieczne jest poddanie kiełbasy procesowi leżakowania.

 

Uwaga, otwiera nowe okno. Drukuj

Strona internetowa fabios.com.pl stosuje pliki cookies, tzw. ciasteczka, są one wymagane do poprawnego jej funkcjonowania.
Kliknij zgadzam się, aby niniejsza informacja nie pojawiała się lub dowiedz się więcej na temat cookies i naszej polityki prywatności.