osłonki należy moczyć w 10-15% roztworze soli przez okres 15 minut w temperaturze 20 ± 5°C, w przypadku osłonek wiankowych temperatura roztworu powinna wynosić 25 ± 5°C;
w przypadku osłonek marszczonych czas moczenia należy wydłużyć o około 5 minut;
w przypadku osłonek typu RTU i osłonek jadalnych namaczanie należy pominąć;
w czasie namaczania cała osłonka powinna znajdować się w wodzie;
Etap II: Napełnianie osłonki
osłonki mogą być napełniane przy użyciu maszyn dostosowanych do wymogów technologicznych sugerowanych przez FABIOS (nadziewarki ręczne i automatyczne);
należy pamiętać o tym, aby stosować zalecane przepełnienia w zależności o typu i kalibru osłonki;
Etap III: Klipsowanie lub wiązanie
osłonki FABIOS nadają się do klipsowania na automatach;
preferowane są automaty do klipsowania osłonek kolagenowych;
grubość klipsa powinna być odpowiednio dobrana;
osłonka może być ręcznie wiązana;
Etap IV: Obróbka termiczna
w przypadku osłonek typu FG, FC maksymalna temperatura w procesie parzenia wynosi 75°C, w procesie wędzenia - 90°C;
w przypadku osłonek typu FGR, FGL maksymalna temperatura obróbki zimnym dymem wynosi 40°C;
Etap V: Schładzanie lub leżakowanie
po zakończeniu procesu parzenia lub wędzenia, wędliny powinny zostać natychmiast schłodzone;
chłodzenie powinno doprowadzić do uzyskania optymalnej dla wyrobu temperatury;
w przypadku osłonki FGR i FGL obrabianych zimnym dymem konieczne jest poddanie kiełbasy procesowi leżakowania;
Firma FABIOS S.A. od 50 lat nieprzerwalnie istnieje na rynku. W tym czasie zakład rozbudowywał się, zdobywał kolejne rynki zbytu, poprawiał technologię produkcji, aby dziś móc śmiało powiedzieć, .… CZYTAJ WIĘCEJ
NASZ KATALOG
Znajdź, wybierz i zamów produkty z aktualnego e-katalogu FABIOS.
POBIERZ PLIK PDF
Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.